nyito_kep
.

HPV - Szűrés - Oltás

Endometriosis

Ennek a betegségnek az a lényege, hogy a méh nyálkahártyája a hasüregbe kerülve ott megtapad és a normál hormonális ciklussal együtt változva okoz panaszokat. Leggyakoribb panasz a menstruációs ciklus alatt érzett, normálisnál sokkal erőteljesebb hasi fájdalom. A hasüregbe feltehetőleg a menstruáció során kerül ki, amikor is apróbb nyálkahártya-szigetek nem a méhszáj, hanem a petevezetékek felé távoznak (retrográd menstruáció). Megtapadhatnak a hashártyán bárhol, a beleken, a hólyagon. A petefészken előfordulhat, hogy tömlős képlet alakul ki, ez az ún. csokoládé cysta.

A betegség kezelése a beteg panaszainak súlyosságától, esetleges gyermekvállalási szándékától függően lehet gyógyszeres vagy műtéti.


Vérzészavarok

Vérzészavarokról akkor beszélünk, ha a menstruációs ciklus során a ciklus hossza vagy a vérzés erőssége megváltozik és ez tartósan fennáll. A ciklus hossza megnyúlhat vagy éppen lerövidülhet és a vérzés erőssége is fokozódhat vagy lecsökkenhet.

Okaként sokféle tényező felsorolható. Fiatalkorban leggyakrabban valamilyen hormonális eltérés játszik ebben szerepet. De okként még idesorolható a méh jóindulatú daganata, a leiomyoma, illetve különböző típusú petefészek cysták. Idősebb életkorban vérzészavar esetén mindenképpen felmerül egy esetleges rosszindulatú elváltozás, ezért ezt mindig ki kell zárni.

Diagnosztikájában hormonprofil vizsgálatok (a ciklus különböző időpontjaiban levett hormoneltérések, például LH, FSH, prolaktin, TSH stb.), ultrahang vizsgálat játszik szerepet. Amennyiben a vérzészavar visszatérő vagy nagyfokú vérvesztéssel jár, úgy műszeres beavatkozásra lehet szükség. Méhkaparás (curettage) során eltávolítjuk altatásban a vérző nyálkahártyát és azt szövettani vizsgálatra küldjük. Ez a vizsgálat segíthet a diagnosztikában, a rosszindulatúság kizárásában. Ugyanígy szövettani vizsgálat követi a méhtükrözést (hysteroscopia). Ezen eljárás során a szemellenőrzése mellett távolítjuk el a méhnyálkahártyát. Hysteroscopos beavatkozás sokszor terápiás is.

Terápia: Kezelése a hormonprofil rendezéséből (sokszor fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdése sokat javíthat a panaszokon), a rendellenes vérzés műtéti megszűntetéséből (curettage, hysteroscopos endometrium ablatio) áll. Amennyiben leiomyoma áll a betegség hátterében, úgy a myoma eltávolítása jöhet szóba. Rosszindulatú elváltozás esetén az érvényes protokoll szerint végezzük a további teendőket.


HPV - humán papilloma vírus

A HPV (humán papilloma vírus) egy szexuális úton terjedő DNS vírus, melynek különböző altípusai léteznek. Altípustól függően okozhatnak különböző megbetegedéseket, például papillomát (karfiolszerű növedék a bőrön) vagy méhnyakrákot.

Nem csak nőket érintheti a betegség, férfiaknál is előfordulhat papilloma, de sokszor tünetmentes a fertőzés, így férfiak is válhatnak hordozóvá, illetve fertőzésforrássá. A vírus altípusait attól függően, hogy mekkora szerepük van a méhnyakrák kialakításában magas és alacsony rizikójú csoportokra osztjuk. Magas rizikójú többek között a 16, 18, 45, 52, 66, 70, alacsony rizikójú a 6, 11, 44. Az alcsony rizikójú vírusok általában papillomát okoznak.

Szűrés: Rendszeres éves nőgyógyászati rákszűrés eredménye felvetheti a HPV fertőzés gyanúját nőknél. Ilyen esetekben van lehetőség ún. HPV tipizálásra, amikor is a rákszűréssel megegyező módon levett mintából mutatják ki a HPV esetleges jelenlétét és altípusát is. A HPV altípusa, amennyiben van HPV a mintában és az esetleges rákszűrésbeli eltérés határozza meg a további kezelést. Szűrés ajánlott még azon nőknek, akik gyakran váltanak szexuális partnert.

Kezelés: A HPV okozta papilloma kezelési lehetősége lehet gyógyszeres (külsőleg ecsetelő használata) vagy sebészi. A sebészi megoldás a papilloma eltávolítását jelenti. Ha tünetmentes HPV hordozásról van szó, akkor gyógyszeres terápia is szóba jöhet, immunerősítéssel.

Amennyiben a HPV már rákot vagy rákmegelőző állapotot hozott létre, annak kezelése a megfelelő szakmai protokollok alapján végzendő.

Megelőzés: A HPV oltás már Magyarországon is elérhető és védettséget biztosít bizonyos altípusok ellen. Fontos már az elején megjegyezni, hogy az oltás nem váltja ki a rendszeres éves nőgyógyászati rákszűrést, hiszen oltani csak a 16 és 18 altípusok ellen tudunk, de egyéb HPV is okozhat méhnyakrákot, illetve méhnyakrák HPV fertőzés nélkül is kialakulhat. Két típusú vakcina érhető el Magyarországon. A másik oltás a Cervarix, mely a HPV16 és 18 ellen hat. Mindkét oltóanyagból egy három oltásból álló sorozatot kell beadni és az jelenti a védettséget.

Kapcsolódó kifejezések: hpv - hpv info - hpv vírus - hpv fertőzés - hpv teszt - hpv vizsgálat - hpv vakcina - hpv oltás - papilloma vírus - hpv elleni oltás - hpv gyanú - hpv szĹąrés - hpv gyógyítása - hpv tünetei - hpv védőoltás - hpv elleni védőoltás - hpv centrum - hpv kezelés - hpv szemölcs - hpv kezelése - hpv tipizálás - hpv vírus kezelése - hpv oltás ára - hpv vírus tünetei - hpv centrum budapest - hpv képek - hpv védőoltás ára - hpv terjedése - hpv p2 - hpv szemölcs kép - hpv vírus terjedése - hpv lappangási idő - hpv tünetei férfiaknál - hpv vírus gyógyítása - hpv kezelése nőknél - hpv teszt ára - hpv szemölcs képek - hpv szemölcs kezelése - hpv teszt férfiaknak - hpv oltás mellékhatásai - hpv oltás ingyen

ENDOSZKÓPOS
SEBÉSZET
Az endoszkopos sebészeti eljárások minden sebészeti területen az utóbbi időben tért nyertek.
HÜVELYPLASZTIKA Az életkor előrehaladása, bizonyos genetikai tényezők és a több szülés olyan elváltozásokat
FOGAMZÁSGÁTLÁS A fogamzásgátlás ma széles körben és sok változatban mindenki számára elérhető

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK:

Sikertelen terhesség,

A sikertelen terhesség a házaspár számára komoly lelki terhet jelent és ezért lényeges, hogy a terhességet vállalni szándékozó, de valamilyen ok miatt azt sikeresen kiviselni nem tudó párok ismerjék az okokat és a lehetséges kezelési módokat.

Olvasson tovább...
Meddőség,

A terhességre vágyó párok egyik legnagyobb frusztrációja ,amikor a terhesség minden igyekezetük ellenére nem jön létre.

Olvasson tovább...
Nőgyógyászati hormonpótlás,

A hormonpótlás azonban az arra rászoruló nők életét jelentősen javítja és számos olyan kedvező hatás van, ami jóval túlmutat a lehetséges kockázatokon.

Olvasson tovább...
Meddőség,

A terhességre vágyó párok egyik legnagyobb frusztrációja ,amikor a terhesség minden igyekezetük ellenére nem jön létre.

Olvasson tovább...
Meddőség,

A terhességre vágyó párok egyik legnagyobb frusztrációja ,amikor a terhesség minden igyekezetük ellenére nem jön létre.

Olvasson tovább...
Meddőség,

A terhességre vágyó párok egyik legnagyobb frusztrációja ,amikor a terhesség minden igyekezetük ellenére nem jön létre.

Olvasson tovább...
Meddőség,

A terhességre vágyó párok egyik legnagyobb frusztrációja ,amikor a terhesség minden igyekezetük ellenére nem jön létre.

Olvasson tovább...
© Minden jog fenntartva! All rigths reserved. Bluecross-Med .