nyito_kep
Meddőség

A myoma és jelentősége

A myoma (mióma) a méh jóindulatú izomdaganata. A 30 év feletti női korosztályban kb. 25 %-ban fordul elő. Az előfordulás helye szerint megkülönböztethető submucosus myoma (a méhnyálkahártya alatt), intramuralis myoma (a méhizomzatban) és subserorosus myoma (a méh külső felszínén). Az elhelyezkedés és a nagyság megszabhatja, hogy milyen tüneteket okoz és hogyan lehet a legeredményesebben ellátni.

Submucosus myoma

 

A submucosus myoma tünetei:

A submucosus myomagöbök viszonylag korán adhatnak olyan tüneteket, mely a méhnyálkahártya felépülési zavarára utalhatnak, vagyis a beteg rendellenes vérzést tapasztal. Szintén ez a típus járulhat hozzá leginkább a teherbeesés nehézségéhez vagy a korai vetélésekhez, amennyiben azt nem más ok okozza.

 

A submucosus myoma kezelése, gyógyítása:

A submucosus myoma göbök legmodernebb eltávolítási módja az endoszkópos műtét, amikor a méhnyakon keresztül hiszteroszkópos eszközzel lehet a méhűrbe jutni, és a szem ellenőrzése mellett lehet a myoma göböt eltávolítani. Természetesen a műtéthez megfelelő személyi (tapasztalat, gyakorlat) és műszeres feltételek szükségesek, és a beteg gondos műtéti előkészítése.

Intramuralis myoma

 

Az intramuralis myoma tünetei:

Az intramuralis myomagöbök a méhizomzatban helyezkednek el, az okozott tünetek leginkább a nagyságtól vagy számuktól függ. Ez a típus is vezethet vérzészavarhoz, meddőségi problémákhoz, és ha nagyfokban megnöveli a méh nagyságát, a kismedencében lévő szerveket nyomhatja, fájdalmat és egyéb panaszokat okozhat.

 

Az intramuralis myoma kezelése:

Az intramuralis myoma göbök sebészi eltávolítása bonyolult feladat, mert az izomzatból kell kiágyazni és ez nem mindig sikeres a méh megtartásával együtt. Ezért a műtétet megelőzően alapos konzultáció szükséges a beteggel és a lehetséges szövődmények pontos ismertetése. A subserosus myoma göbök eltávolítása általában könnyebb, mint az előző esetekben, akár hagyományos hasi műtéttel vagy endoszkópos műtéttel, laparoszkópiával. Azonban ezekben az esetekben is lehet a myoma elhelyezkedése (pl. a széles méhszalagban lévő ún. intraligamentaris myoma göb az arteria uterina és az ureter közelében) vagy nagysága és a méhet súlyosan deformáló megjelenése olyan, hogy a konzervatív műtét (a méh megtartásával) nem elvégezhető.

A myoma gyógyítása általában:

 

Általában elmondható, hogy a myoma ösztrogén hormon dependens, vagyis a reproduktív időszak betegsége és az ösztrogén szint csökkenésével, pl. a változó korban és később a myoma göbök nagysága lényegesen csökken. Ebből következően viszont a terhesség alatt, amikor nagymértékű ösztrogénszint növekedés van, a myoma göbök is nagyobbak lehetnek és komoly problémát is okozhatnak a terhesség alatt. Az ösztrogén függő növekedés felismerése vezetett azokhoz a kezelésekhez, amikor a műtéti előkészítésre alkalmazott gyógyszerek a myoma nagyságát és vérellátását csökkenthetik és ezáltal a konzervatív myoma műtét nagyobb valószínűséggel elvégezhető.

 

kapcsolódó kifejezések: intramuralis myoma - myoma enucleatio - myoma gyógyítása - myoma kezelése - myoma műtét - myoma műtét után - myoma tünetei - myoma uteri - submucosus myoma

     
ENDOSZKÓPOS
SEBÉSZET
Az endoszkopos sebészeti eljárások minden sebészeti területen az utóbbi időben tért nyertek.
HÜVELYPLASZTIKA Az életkor előrehaladása, bizonyos genetikai tényezők és a több szülés olyan elváltozásokat
FOGAMZÁSGÁTLÁS A fogamzásgátlás ma széles körben és sok változatban mindenki számára elérhető
Sikertelen terhesség,

A sikertelen terhesség a házaspár számára komoly lelki terhet jelent és ezért lényeges, hogy a terhességet vállalni szándékozó, de valamilyen ok miatt azt sikeresen kiviselni nem tudó párok ismerjék az okokat és a lehetséges kezelési módokat.

Olvasson tovább...
Meddőség,

A terhességre vágyó párok egyik legnagyobb frusztrációja ,amikor a terhesség minden igyekezetük ellenére nem jön létre.

Olvasson tovább...
Nőgyógyászati hormonpótlás

A hormonpótlás azonban az arra rászoruló nők életét jelentősen javítja és számos olyan kedvező hatás van, ami jóval túlmutat a lehetséges kockázatokon.

Olvasson tovább...
© Minden jog fenntartva! All rigths reserved. Bluecross-Med .